Η πρώτη επίσκεψη

Τι είναι καλό να γνωρίζετε, ειδικά αν το παιδί σας είναι διστακτικό ή ακόμα και φοβισμένο (Για κάποια παραδείγματα διαμόρφωσης συμπεριφοράς και αποδοχής της τοπικής αναισθησίας μπορείτε να παρακολουθήσετε τα σχετικά βίντεο).
Για την πρώτη επίσκεψη: εξέταση – ενημέρωση – πρόληψη:
Η επανειλημμένη αναφορά στο ραντεβού, παρότι γίνεται με πρόθεση να καθησυχάσετε το παιδί, συχνά το κάνει να ανησυχεί περισσότερο. Αφήστε τις πολλές εξηγήσεις για τον παιδοδοντίατρο που βλέπει πάρα πολλά παιδιά σαν το δικό σας. Αντιμετωπίζει και επιτυγχάνει επικοινωνία ακόμη και με τα εντελώς μη συνεργάσιμα παιδιά, με γνώσεις ψυχολογίας, υπομονή και αγάπη γι αυτά.
Για την περίπτωση επείγοντος/τραύματος/πόνου:
Δε χρειάζεται να ανησυχείτε. Αρχικά γίνεται γνωριμία με το χώρο του ιατρείου και τον παιδοδοντίατρο, το «μέτρημα των δοντιών και ίσως φωτογραφίες (δηλ. ακτινογραφίες) για να μας πει ο γιατρός τι χρειάζεται». Οι ανάγκες θεραπείας θα εξηγηθούν στους γονείς και το παιδί με απλό, κατανοητό τρόπο.
Για τον επανέλεγχο:
Θα ειδοποιηθείτε γι αυτόν. Γίνεται με συχνότητα ανάλογη με την ευαισθησία των δοντιών του παιδιού (συνήθως εξαμηνιαίος ως ετήσιος). Στοχεύει στη μακρά διατήρηση του αποτελέσματος και είναι σύντομος. Περιλαμβάνει έλεγχο δοντιών και σύγκλεισης, επανεκτίμηση αποτελεσματικού βουρτσίσματος καθώς και καθαρισμό και φθορίωση όπου χρειάζεται. Επίσης, εκτίμηση της ανάγκης προστασίας των σχισμών (με sealants) στα μόνιμα πίσω δόντια, που είναι και τα πιο ευαίσθητα στην τερηδόνα κατά την παιδική ηλικία.