ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΣΑΝΟΣ

(σε Θεσσαλονίκη και Νέα Μουδανιά)


Ο Δρ Νίκος Κοτσάνος είναι παιδοδοντίατρος και καθηγητής Παιδοδοντιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Απόφοιτος ο ίδιος του ΑΠΘ, έκανε διδακτορικές σπουδές (PhD) με υποτροφία του ΙΚΥ και εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Bristol της Αγγλίας κατά την 4ετία 1978-82. Στα 1990-1991 εξειδικεύτηκε στην παιδοδοντιατρική στο New York University, ΗΠΑ.


Έχει εκδώσει το πρώτο πλήρες βιβλίο ‘Παιδοδοντιατρική’ στην Ελλάδα. Έχει 50 δημοσιεύσεις σε διεθνή και 50 σε ελληνικά περιοδικά και έχει προσκληθεί ως ομιλητής στη Σκωτία, Νορβηγία, Κύπρο, Βουλγαρία, Ιαπωνία και Ν. Κορέα. Είναι δραστήριο μέλος της Ελληνικής Παιδοδοντικής Εταιρείας, της International Academy of Pediatric Dentistry και της European Academy of pediatric Dentistry.


Τα κλινικά του ενδιαφέροντα εκτείνονται σε όλο το φάσμα της παιδοδοντιατρικής, όπως:
• καθοδήγηση συμπεριφοράς του παιδιού-οδοντιατρικού ασθενούς με φόβο,
• προληπτική προστασία από την τερηδόνα, αλλά και αισθητική αποκατάσταση,
• αποκατάσταση οδοντικών ανωμαλιών και τραύματος και
• αντιμετώπιση παιδιών με αναπηρίες και με ειδικές ανάγκες, είτε με συμπεριφορική προσέγγιση, είτε, όπου χρειάζεται, με γενική αναισθησία.


Τα κοινωνικό του έργο περιλαμβάνει ομιλίες σε γονείς, μαθητές και φροντιστές ατόμων με αναπηρίες σε διάφορους Νομούς, καθώς και οργάνωση της οδοντιατρικής εξέτασης παιδιών σχολείων και ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Δημοτικών και Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών της Θεσσαλονίκης. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Γόρδου, απόφοιτο του Αρχαιολογικού Τμήματος ΑΠΘ και της σχολής ξεναγών και καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης. Έχουν δυο ενήλικους γιους, τον Γιάννη και τον Βαγγέλη, με χαμόγελα που έχουν δεχθεί τα οφέλη της προληπτικής οδοντιατρικής (απουσία τερηδόνας) και της ορθοδοντικής.